- Τρανσυλβανία
- (Transilvania Siebenbürgen γερμανικά, Erdély ουγγρικά). Ιστορική περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας, που ορίζεται από τη Βλαχία στα Ν, τη Μολδαβία στα Α, τη Βουκοβίνα στα ΒΑ, το Βανάτο στα ΝΔ, την Κρίσανα στα Δ, τη Μουραμούρες στα ΒΔ. Αποτελείται από ένα εκτεταμένο υψίπεδο, που διαρρέεται από ποταμούς, οι οποίοι τη διαμέλισαν ανανεώνοντας την όψη της, και περιβάλλεται από τα ορεινά ανάγλυφα των Δασωδών Καρπαθίων στα Β, των Ανατολικών (ή Μολδαβικών) Καρπαθίων στα Α, Τρανσυλβανικών Άλπεων (ή Νότιων Καρπαθίων) στα Ν και των Ορέων Aπουσένι στα Δ.
Το τόξο των Καρπαθίων και των Τρανσυλβανικών Άλπεων είναι σχεδόν συνεχές, μολονότι μερικές διαβάσεις, όχι πολύ ψηλές, διευκολύνουν τις επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Λιγότερο συμπαγή είναι τα Όρη Απουσένι, ιδιαίτερα στις ζώνες σύνδεσης με τα καρπαθικά ανάγλυφα, όπου ακριβώς ανοίγουν δρόμο δύο από τους κυριότερους ποταμούς που διαρρέουν την T., ο Σομεζούλ στα Β και ο Μουρεσούλ στα Ν, και οι δύο αριστεροί παραπόταμοι του Τίσα. Ο άλλος σημαντικός ποταμός είναι ο Ολτούλ, αριστερός παραπόταμος του Δούναβη, που διαρρέει τα νοτιοανατολικά και νότια τμήματα της T., και στρέφεται ύστερα στα Ν, διαρρέοντας τα ανάγλυφα των Τρανσυλβανικών Άλπεων. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με καλοκαίρια μάλλον δροσερά και χειμώνες μακρούς και ψυχρούς. Η περιοχή κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από Ρουμάνους, που πρεσβεύουν την ορθόδοξη θρησκεία· περίπου το 1/3 του πληθυσμού αποτελείται από Ούγγρους και Γερμανούς οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους αντίστοιχα καθολικοί και προτεστάντες.
Κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι η γεωργία (δημητριακά, πατάτες, λινάρι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά, φρούτα), η κτηνοτροφία (βοοειδών, προβατοειδών, χοίρων και ιπποειδών), η εκμετάλλευση των δασών και του υπεδάφους (σίδηρος, μαγγάνιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο, μόλυβδος, ψευδάργυρος) και η βιομηχανία (χημικών προϊόντων, μεταλλομηχανουργίας, υφαντουργίας, ειδών διατροφής, ξυλείας), που είναι συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες πόλεις: Κλουζ, Μπρασόβ, Σίμπιου και Τίργκου Μούρες.
Γεωργικό χωριό της Τρανσυλβανίας κοντά στη διάβαση Τούρνου Ρόσου, στο δρόμο για το Βουκουρέστι.
Dictionary of Greek. 2013.